Ruokatoimittajat ry palkitsee Ideasipulilla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka ovat antaneet tuoreen ja idearikkaan panoksen ruokakulttuurin hyväksi. Palkintoon kuuluvan keraamisen sipulin on suunnitellut ja valmistanut keramiikkataiteilija Sirpa Vapaavuori.
Palkinto on jaettu eri vuosina seuraavasti:
2024 Suomalainen menestysresepti – televisio ohjelma
Suomalainen menestysresepti -ohjelmaformaatti tekee televisionkatsojille näkyväksi osan sitä tärkeää työtä, jonka seurauksena kuluttajilla on mahdollisuus valita ostoskoriinsa erilaisia ruokatuotteita. Ohjelman nimestä huolimatta siinä ei keskitytä reseptiin vaan kokonaisuuteen. Menestysresepti pitää sisällään onnistuneen idean, toteutuksen ja markkinoinnin. Kilpailussa haetaan kokonaiskonseptia, johon kuuluu ruoka, pakkaaminen ja liiketoimintaympäristön rakentaminen markkinointia myöten.
Suomalainen menestysresepti -ohjelma on jo viiden kauden ajan tuonut suomalaisille tv-katsojille tutuksi uusien elintarvikkeiden kehittämisprosessia. S-ryhmän marketkaupan ideoimassa ohjelmassa kilpaillaan siitä, ansaitseeko uusi elintarvike paikkansa ruokakaupan hyllyillä.
2022 Henri Alén
Suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen koron-aikana
Vaikeiden koronarajoitusvuosien aikana Henri Alén oli monessa mukana. Hän mm. kehitti uusia liiketoimintamalleja, osallistui viruksien kulkeutumista ravintolan sisällä selvittäneeseen tieteelliseen tutkimukseen, hän piti huolta henkilökunnastaan sekä hänellä riitti aikaa myös hyväntekeväisyystempauksille. Henri Alénin idearikkaus, yritteliäisyys ja positiivinen, toimeen tarttuva asenne on vienyt ruokakulttuuria eteenpäin myös koronapandemian aikana.
2018 Seija Kurunmäki
2016 Reko-verkosto
2014 Mikael Fogelholm, Helsingin yliopisto
2012 Päivi Palojoki, Helsingin yliopisto
2010 Irma Kärkkäinen, EkoCentria
2008 Suomen Pienjuustolayhdistys ry
2006 Reilun Kaupan yhdistys ry
2004 Ulla Rauramo, Leipätiedotus
2002 Sirkku Boström, Paulig
2000 Riitta Rantanen, Painonvartijat
Sirkku Tapanainen, Sinituote Oy
1999 Marttaliitto Finlands svenska Marthaförbund
1998 Eeva Hannukainen, Liha-alan tiedotus
Raija Kara, Margariinitiedotus
Seija Mikkonen, Hyvä Ateria
1996 Merja Scharlin, Bioferme
Inga Aaltonen, Kotiliesi
1995 Tapio Sointu, Lappi à la Carte
Liisa Posio, Kainuu à la Carte
1994 Leena Kirjavainen, FAO
1993 Raimo Raukko, Mykora
1992 Ragni Rissanen, Rivoli
Pekka Puska, Pohjois-Karjala-projekti
Tuula Nieminen, Alko Etiketti-lehti
1991 Pirjo Pietinen, Kansanterveyslaitos
Mikko Oksanen ja Pekka Haraste, Studio Fotoni
Anna-Maija Tanttu