Salli-journalistipalkinto 2023 Riitta Mustoselle
Helsingin Seudun Journalistit myönsi maaliskuussa 2023 Salli-journalistipalkinnon Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Riitta Mustoselle tunnustuksena elämäntyöstä monipuolisena ruokakulttuuria edistävänä ruokajournalistina. Palkinnon perusteluissa sanotaan muun muassa, että “Mustonen on vuosikymmenten ajan tuonut esiin suomalaisen ruoan merkitystä. Hän on kirjoittanut ruoantuottajista, ruoka-alan ihmisistä ja innovaatioista ja innostanut lukijoita kotimaisen ruoan ääreen.
Usein Mustosen jutuista piirtyy esiin myös koskettava elämäntarina. Se on mahdollista, koska Mustonen lähestyy haastateltaviaan aina inhimillisesti ja kunnioittaen.
Mustosen jutut luovat uskoa suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen ja keräävät lukijoilta kiitosta. Osaamistaan Mustonen on jakanut myös ruoka-aiheisissa kirjoissa ja alan toimittajajärjestöjen luottamustehtävissä.”
“Mustonen kirjoittaa herkullisen monipuolista suomea. Lisäksi hän ymmärtää lehden visuaalisuutta.”
Vuoden ruokatoimittaja -palkinto Ruokatoimittajat ry:lle
Suomen Keittiömestarien yhdistys palkitsee Ruokatoimittajat ry:n mittavasta ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä Vuoden ruokatoimittaja -tittelillä. Palkinto luovutettiin keittiömestareiden liittokokouksessa Turussa lauantaina 22. huhtikuuta 2023.
Suomen Keittiömestarit jakaa Vuoden ruokatoimittaja -palkinnon tänä vuonna kollektiivisesti Ruokatoimittajat ry:lle. Yhdistyksen muodostavat Suomen ruokatoimittajat, joille keittiömestarit lausuvat kiitokset pitkäkestoisesta työstä ruoan parissa.
“Yhdistyksellänne on 55-vuotisjuhlavuosi ja haluamme siksi myöntää teille palkinnon pitkästä ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä. Valitsette vuosittain Vuoden kotimaisen keittokirjan ja jäsenenne kirjoittavat aktiivisesti ruoka-alan asioista eri medioissa vieden tietoisuutta alasta eteenpäin niin ammattilaisille kuin myös kuluttajille”, Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Markku Ojala perustelee palkintoa.
Palkinnon luonteesta johtuen se on osunut aiemminkin yhdistyksen jäsenille: Ruokatoimittajat ry:n aiempi puheenjohtaja, pitkäaikainen Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja Riitta Mustonen palkittiin vuonna 2009 ja ruokaviestinnän freelancer Mariaana Nelimarkka vuonna 2018.
“Yhdistystoiminta elää tällä hetkellä tietynlaista murrosta ja on hienoa, että jäsenet ovat aktiivisesti mukana yhdistyksenne toiminnassa”, keittiömestarit kehaisevat.
Ruokatoimittajat ry on vuonna 1968 perustettu ruokamedian ammattilaisten yhdistys. Se sai alkunsa, kun “kympit”, kotitalousopettajiksi valmistuneet, mutta työpaikkansa lehdistöstä löytäneet pioneerit yhdistivät voimansa.
Pitkään yhdistyksen jäsenvaatimuksena olikin nimenomaan kotitalousopettajan pätevyys. Sääntöjä muutettiin 2010-luvulla, ja silloin hyväksyttiin ensimmäiset muunlaisen ruoka-alan koulutuksen saaneet toimittajat mukaan. Yhdistyksessä on nyt 67 jäsentä.
Ruokatoimittajilla on aina ollut iso vaikutus suomalaisten arkeen. Yhdistyksen jäsenkunta luo ja muovaa sitä, mitä suomalaiset syövät, miten kodeissa laitetaan ruokaa sekä miten ja mitä koko ruoka-alasta tiedotetaan.
“Yhdistyksemme jäsenten työ näkyy laajasti niin printtimediassa, esimerkiksi aikakaus- ja sanomalehdissä, kuin kaupan alan ja elintarviketeollisuuden reseptiikassa ja pakkauksissa. Entistä tärkeämpi on roolimme ruokakuvastossa niin valokuvissa kuin videoissa. Jäsenistöömme kuuluu myös ruoka-alan somevaikuttajia sekä ammattikeittiöstä, kuten ravintola-alasta ja suurkeittiöpuolesta työkseen kirjoittavia toimittajia”, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Kati Pohja toteaa.
Ruokatoimittajien ammatillinen eetos kytkeytyy vahvasti käteviin ratkaisuihin, arjen helpottamiseen ja myönteisen ruokapuheen ylläpitämiseen.
“Perinteinen osaamisemme, eli kotikeittiöön tarkoitettu reseptiikka, ei ole vuosien varrella paljon muuttunut. Kautta aikojen kunnia-asiamme on ollut toimiva resepti, joka nojautuu meneillään olevaan vuodenkiertoon, käyttää raaka-aineita tuhlailematta ja ilman hävikkiä sekä on niin selkeästi kirjoitettu, että sen kanssa aloittelijakin onnistuu. Kun näiden lisäksi reseptissä on osattu huomioida ravitsemusvaatimukset sekä ennen kaikkea ruoan herkullisuus, tietää ammattilaisen olleen reseptin taustalla”, Kati Pohja luonnehtii.
Palkinnon liittokokouksessa vastaanottanut yhdistyksen varapuheenjohtaja Mariaana Nelimarkka totesi kiitospuheessaan:
“Kerromme ruokatrendeistä, mutta ohjaamme samalla fiksuun tapaan toimia. Meillä on verissä kertoa hyvistä käytännöistä – osa meistä tekee sitä kirjoittamalla hyviä ruokaohjeita, toiset kirjoittamalla alan tekijöistä ja ilmiöistä. On koko alan etu, että ruoasta ja sen tekijöistä puhutaan paljon. Lämmin kiitos kunnianosoituksesta 55-vuotiaan yhdistyksemme puolesta.”
Vuoden paras juttu -palkinto Riitta Mustoselle vuonna 2022
Riitta Mustonen voitti Maataloustoimittajat ry:n Vuoden paras juttu -kilpailun vuonna 2022. Voittojuttu kertoi EU:n pohjoisimmasta luomuhedelmäviljelijästä Panu Hiekkalasta ja se on julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-kuukausiliitteessä 12.10.2021 ja MT.fi-verkossa 17.10.2021. Juttu Panu Hiekkalasta Palkintona oli stipendi Kansainvälisen maataloustoimittajajärjestö IFAJ:n kongressiin Tanskaan kesällä 2022.
Jaakko Kolmonen -ruokakulttuuripalkinto Riitta Mustoselle vuonna 2020
Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja Riitta Mustonen palkittiin vuonna 2020 Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmonen -ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2020. Jaakko Kolmonen -ruokakulttuuripalkinto Riitta Mustoselle. Tuomaristo perustelee valintaa sillä, että Mustonen on vaalinut vuosikymmenten ajan maakuntien ruokaperinteitä ja -kulttuuria monipuolisella viestinnällä. Ansioksi mainittiin myös Mustosen kirjoittamat ja kääntämät monet kirjat, erityisesti rukiin matkasta pellolta pöytään kertova Ruisvoimaa-kirja.
Yhdistyksen jäsenille tunnustusta: Vuoden ruokatoimittaja vuonna 2009 Riitta Mustonen ja vuonna 2018 Mariaana Nelimarkka
Suomen Keittiömestarit ry. on nimennyt Riitta Mustosen Vuoden ruokatoimittajaksi 2009. Riitta Mustonen on työskennellyt pitkään Maaseudun Tulevaisuuden ja sen Kantri-liitteen ruokatoimittajana ja julkaissut useita ruokakirjoja. Hän on vaalinut monin eri tavoin maakuntien ruokaperinteitä ja -kulttuuria. Vuonna 2018 Vuoden ruokatoimittajaksi nimettiin Mariaana Nelimarkka. Hän on toiminut yli kymmenen vuotta ruokatoimittajana, siitä pääosan vapaana kirjoittajana erityisesti kokkikilpailuja, ravintolailmiöitä ja juomakulttuuria seuraten.
Ruokakulttuuripalkinto Pirjo Toikkaselle
Jaakko Kolmosen rahasto on myöntänyt yhdistyksemme jäsenelle Pirjo Toikkaselle palkinnon suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Palkinnon arvo on 3000 euroa. Kotitalousopettaja Pirjo Toikkasella on mittava ura ruokatoimittajana. Ruokatoimittajan työn lisäksi hän on työskennellyt asiantuntijatehtävissä kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa sekä Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä.” Lähiruokaan ja kasviksiin painottuva ruoka on sydämenasiani. Huomioin työssäni aina sesongit ja ravitsemussuositukset”, Toikkanen sanoo.Pirjo Toikkanen on tunnettu monipuolisten ruokaan liittyvien artikkelien laatijana. Niitä on julkaistu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja useissa eri aikakausi- ja ruoka-alan ammattilehdissä.
Rahaston pääoma syntymäpäivälahjoituksista
Jaakko Kolmosen rahasto myöntää Kokki Kolmosen palkinnon vuosittain kahdelle ansioituneelle ruokakulttuurin edistäjälle. Pirkko Toikkasen lisäksi 2015 palkittiin Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt. Palkinnonsaajat valitsee lautakunta, johon kuuluvat Marttaliitto, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ja Suomen Keittiömestarit yhdessä rahaston puheenjohtaja Jaakko Kolmosen ja Alfred Kordelinin säätiön edustajan kanssa. Jaakko Kolmosen ruokakulttuurirahasto on perustettu Alfred Kordelinin yleisen edistys- ja sivistysrahaston yhteyteen opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmosen aloitteesta vuonna 1994.
Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston tunnustuspalkinto Anna-Maija Tantulle
Ensimmäinen Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämä tunnustuspalkinto luovutettiin kotitalousopettaja Anna-Maija Tantulle. Palkinnon luovutti Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Koroma. Elämäntyöstä Anna-Maija Tantulle myönnetyn palkinnon arvo on 10.000 euroa.
Kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu on ollut 1960-luvulta lähtien suomalaisen ruokajournalismin keskeisiä kirjoittajia ja esiintyjiä. Anna-Maija Tanttu oli perustamassa vuonna 1968 ruokatoimittajien legendaarista Kympit-eli nykyistä Ruokatoimittajat yhdistystä.
Toimittajana Tanttu on monille tuttu erityisesti Gloria – lehdestä. Tanttu on kirjoittanut vaikuttavan määrän keittokirjoja, jotka ovat pureutuneet suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen. Yksi Tantun kirjojen punainen lanka on suomalaisen ruokakulttuurin maku maailman esittely. Oman teoksensa ovat saaneet monet vedenantimet: lohi, silakka ja ravut. Tantun tuotantoa on jo 1970-luvulta alkaen ilmestynyt myös kansainväliselle lukijakunnalle mm. englanniksi ja saksaksi.
Suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseen Tanttu vaikutti myös vuosikymmenien ajan Suomen Gastronomien Seurassa. Hän oli toimittamassa seuran 50-vuotista taivalta juhlistavaa kirjaa Vesi kielellä ja on nykyisin seuran kunniapuheenjohtaja.
Päätöksen palkinnon saajasta on tehnyt Suomalaisen Klubin säätiön hallitus Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokunnan esityksestä. Hoitokunnan jäsenet ovat Helsingin yliopiston professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen klubin säätiön edustaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi, pääkonsuli Heikki Tavela.
Caseus Fennicus -tunnustuspalkinto ruokatoimittajille
Suomen Pienjuustolayhdistys ry myönsi Ruokatoimittajat ry:lle Caseus Fennicus -tunnustuspalkinnon Elma-messuilla 6.11.2009.
Ruokatoimittajat ovat edistäneet suomalaista juustokulttuuria kirjoittamalla kotimaisista pienjuustoloista. Laadukkaat juustot ovat monien kirjoitusten myötä tulleet kuluttajille tutuiksi.
Suomen Pienjuustola yhdistys perustettiin vuonna 1997 edistämään suomalaista pienimuotoista maidonjalostusta ja auttamaan pienjuustoloiden verkostoitumisessa. Yhdistys jakaa tunnustuspalkinnon vuosittain.
Ensimmäinen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinto
Ruokatoimittajat ry:lleTänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa viettävä Ruokatoimittajat ry sai Suomen Messusäätiön yhteistyössä Elintarviketeollisuusliitto ry:n kanssa myöntämän ensimmäisen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon. Suomen Messusäätiön rahoittaman 10.000 euron arvoisen palkinnon saaja julkistettiin suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan Gastro 2008 -messuilla 12.3. Helsingin Messukeskuksessa.Perusteluissa todettiin Ruokatoimittajat ry:n merkittävästi vaikuttaneen Suomen ruoka- ja juomakulttuuriin. Lisäksi palkintoraati totesi Ruokatoimittajien jäsenten journalismin koskettaneen jokaista suomalaista lehtien, television, radion ja internetin kautta artikkeleina, resepteinä, kuvina ja kirjoina. Työnsä avulla ruokatoimittajat ovat välittäneet lukijoilleen ja katselijoilleen elämyksiä, tietoa uusista ruoista ja ruokalajeista, raaka-aineista ja ravitsemuksesta, kattauksesta ja ravintoloista. He ovat vaikuttaneet sekä ruokakeskusteluun että siihen, mitä suomalaisissa kodeissa syödään.