Kokoonnuimme marraskuisena iltana puheenjohtajamme Teresa Välimäen toimistolle Teurastamolle teen houkuttelemina. Teen Ystävät oli luvannut perehdyttää meidät teen saloihin.
Teen ystävien vuoden kohokohta on Teen päivä 6. helmikuuta. Sen ympärille on vuonna 2015 toteutetun ensimmäisen Teen päivän jälkeen rakentunut kokonainen Teen viikko teekävelyineen ja muine tapahtumineen. Tänä vuonna kannattaa seurata yritysten ilmoittelua ja poiketa viikon kunniaksi esimerkiksi Chayassa, Demmersillä, Old Tea Shopissa, Teemaassa, Teehuoneella tai Ouncessa. Tämänvuotisen Teen päivän teemana on Teetä ja tarinoita.
Teen Ystävät ry tarjosi meille Teurastamolla esimakua siitä, millaista on syventyä teehen oikein perinpohjaisesti. Puhuimme teen moninaisuudesta: maailman suosituin juoma sopii alkujuomaksi, ruokajuomaksi, meditointiin, virkistymiseen, mutta myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Oheistuotteena saa mielenrauhaa ja hyvää oloa.
Suomessakin tee on tilastojen mukaan neljänneksi suosituin juoma. Sitä nautitaan arviolta 150 litraa per henkilö vuodessa. Tee on moneen mukautuva juoma, ja teenjuonti voi olla kaikkea seremoniallisesta hiljentymisestä pikaiseen pussiteehen, joka kuitenkin katkaisee arkisen tekemisen.
Teen tuotannosta selvisi muun muassa, että Kenia on hiipinyt jo maailman suurimmaksi teentuottajamaaksi. Myös Kolumbia on iso tuottaja. Puhuimme tietysti myös klassisista ja arvostetuista tuotantoalueista esimerkiksi Kiinassa, Taiwanissa ja Intiassa.
Ruodot rakastavat maistelua
Teen Ystävät demonstroivat viestiään maistattamalla meillä yhdeksän erilaista teetä. Lupaus maistelun alla: nyt on edessä iloinen nousu!
Aloitimme herkästi lasista tarjotulla valkoisella Silver Needlellä. Tämä hyvin lempeä teelaatu koostuu nupuista, ei lehdistä, ja ne on poimittu käsityönä. Kiinankielinen nimi Baihao Yinzhen tarkoittaa suomeksi valkoisen untuvan hopeaneulasta, mikä kertoo ihanasti kaiken tästä ultratyylikkäästä avauksesta. Valkoinen tee ylipäätään on kaikkein vähiten käsitelty teelaatu.
Maistelun myötä meille avautui teen koko skaala vaaleasta kullasta tummanruskeaan punaisen ja vihreän kautta. Teen moninaisuutta vahvisti pienten purtavien nautiskelu – yksi osa tastingia oli etsiä omia suosikkipareja eri teelaatujen ja pähkinöiden, erilaisten suklaiden, keksien ja juustojen joukosta.
Teematkamme kulki seuraavaksi vihreään teehen, josta maistoimme pari variaatiota. Kiinalainen pehmeän paahteinen Long Jing saa kastanjamaisen vivahteen, kun teelehdet paahdetaan wokissa. Oletko ihmetellyt, miksi eri teelaaduille suositellaan eri lämpötiloihin kuumennettua vettä? Esimerkiksi tämä herkkä lehti palaa, jos vesi on kiehuvan kuumaa. Suositus on, että tee haudutetaan 80-asteisessa vedessä pari minuuttia. Kuten todella monet laadukkaat lehdet, myös tämän voi käyttää uudelleen eli hauduttaa uuden kannullisen.
Toinen vihreä tee vei meidät syksyiseen Japaniin. Höyrytetty Sencha yamato edustaa maan juoduinta teelaatua. Japanissa muuten teen lehdet hyödynnetään haudutuksen jälkeen huolella: ne voi syödä tai niitä voi käyttää esimerkiksi marinoinnissa tai riisin mausteena.
Keltainen tee on uusin teelaatu, arviolta 200-300 vuotta vanha. Sävy voi olla kelta-puna-vihertävä, ja keltaisen teen raja onkin häilyvä.
Oolong on monen teenystävän herkuttelujuoma. Maistoimme vaaleaa ja tummaa Oolongia. Oolong sopii pidempään nautiskeluun – lehdet voi hauduttaa jopa 5-6 kertaa. Tee on kerta kerralta hieman erilainen: useat haudutukset tuovat kompleksiset makuvivahteet paremmin esiin.
Tumma Oolong, jota saimme kokeilla, on nimeltään Suuri punainen viitta. Tarinan mukaan keisarin äiti parantui tätä teetä juotuaan, eli tee suojelee kuin keisarin viitta.
Maistelu kulki väistämättä kohti mustaa teetä. Musta klassikko Assam avasi pelin. Taidokkaasti valmistettu, laadukas Assam paljastui täyteläiseksi ja vivahteikkaaksi, jopa maltaiseksi.
Teet valinnut Chaya-kaupan Co Tran maistatti meillä myös Golden Monkeyn, jota hän kuvaili lajinsa ylimmäksi edustajaksi. Kiinan Yunnanin maakunnassa kasvavan lajikkeen salaisuus on, että siihen käytetään vain nuppuja ja ensimmäisiä lehtiä. Kultaisista nupuista nimensä saanut tee on aromimaailmaltaan rikas, siinä aistii ainakin ruista, happamuutta, hevosen loimea, ehkä myös kaljamallasta.
Illan aikana palattiin paristi myös teen piristävään vaikutukseen ja kofeiinipitoisuuteen. Siitä ei ole tutkittua tietoa, mutta se on varmaa, että ensisato on latautunut. Juuri ensimmäisistä lehdistä tai nupuista valmistetut teelaadut ovat siis kofeiinipitoisia.
Päätimme maistelun puerhin parissa. Kiinassa arvostetaan suuresti ikääntynyttä, käynyttä teetä, ja meille tarjottiin vuodelta 2008 peräisin olevaa Shou Yi Fangia. Co Tran luonnehti puerhia teemaailman homejuustoksi, jonka käymisen käynnistää tietynlainen viljelty bakteeri. Monimutkaiseen valmistustapaan kuuluu hapetus, joka keskeytetään, teekakku kostutetaan ja sen annetaan käydä lämpimässä 1 – 2 kuukautta.
Laadukkaan puerhin merkki on kermaisuus. Käyttämällä saadaan kuitenkin aikaan monenlaisia aromeita, muun muassa navettaisia tai osteria muistuttavia.
Puerhin status kuuluu kohonneen, ja ikääntyneiden kakkujen hinnat ovat osin jo karanneet käsistä. Teen Ystävien puheenjohtaja Petra Tandefelt kuvailee puerhia maadoittavaksi, ja kertoo nauttivansa sitä metsäikävään. Lohdullinen yhdistelmä on esimerkiksi fariinisokerilla leivottu, hieman hapan raparperipiirakka ja puerh.
Lopuksi huuhdoimme vielä suumme nuorella puerhilla. Tämä raa’aksi sanottu tuote oli vain kuutisen vuotta vanhaa, vihertävää. Puerh on nuorena oranssia ja tummuu ikääntyessään. Perinteisesti Hongkong on ollut paikka, jossa puerhia on säilytetty optimaalisen kosteissa oloissa, ja Kiinan politiikan muuttuessa Taiwanista on tullut toinen puerhin turvasatama.
Lisätietoa
www.teenystavat.fi
Afternoon tea tarjolla muun muassa seuraavissa ravintoloissa:
Salutorget, Ounce, St. George Wintergarden, Café Aalto, Oopperan lämpiö
Loviisan Kappelissa viikonloppuisin Skonssibrunssi.
Teekävelyitä vetää Jarkko Myllykangas, tutustu Facebookissa sivuun Tea Events.
https://www.facebook.com/Tea-Events-342877643050799
Pekka Nihtinen on kirjoittanut kirjoja teestä, tutustu Kiinalaiseen teekirjaan ja pidä silmät auki pian ilmestyvän Venäläisen teekirjan varalta!